Tuesday, October 17, 2006

Poznámka k epilogu

Vážený pane Špiegl,
respektuji Vaše právo vytvářet a nalézat podobenství jak Vám připadají vhodná.
Jen si nejsem jist, jak trefné je přirovnání Pavla Pospíchala k zestarlému a zesláblému vůdci smečky. Že byl nenávistně "vyhnán" je ovšem pravda, snad bych jen použil termínu, že "zklamán a znechucen odešel".
Také to nebyli všichni krajané. Žije nás tu něco kolem 2000 až 3000 českého původu. Jak píšete - svoji "závist-nenávist" si vylévalo a dodnes vylévá jen něco kolem deseti procent (tolik podpisů bylo zhruba na Petici SSG).
Možná, že řeknete "jen deset procent?" - a budete mít pravdu. I deset procent je o deset procent příliš.
Aleš Nebeský

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Pane Nebeský,
Mluvím o "zákonech smečky, zestárlém a zesláblém vůdci smečky" tak, jak to mezi zvířaty probíhá.
Sokol a česká komunita jistě není smečkou, ani Pavel nebyl "vůdcem", nýbrž starostou Sokola.
Alegorická podoba zůstává pouze alegorickou. V alegorii si každý dosazuje sám za sebe, na svou zodpovědnost a podle svého svědomí, existující bytosti a příhody ze svého současného okolí. Tak se dějě po staletí, viz. Ezopovy bajky.
Víte sám velmi dobře, že stát stranou a pouze přihlížet nejsou žádné alibi. Jako v případě německého nacismu, jím způsobených "nelidskostí", leží pak vina na celém národu, dokonce i na dalších pokoleních.
Máte pravdu, i deset procent je až příliš. A přihlížet je zase příliš málo ! Jsem si toho vědom, ačkoliv nedávný příběh Pavla Pospíchala znám jen z doslechu, a do hloubi duše se stydím, ač právně nevinen.
Jiří Špiegl

12:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

Psal jsem svůj komentář opravdu velmi narychlo a zbrkle..... prosím tedy o právo dodatku, který by měl být přilepen na konci textu před podpis. Tedy v tom případě, jestli můj komentář projde Vaším filtrem.
Text dodatku:

I ze své zkušenosti vím, že Pavel Pospíchal, jeho praktiky, nebyl vzorem nevinnosti, ale kdo z nás je ? Způsob a metoda, kterou oněch deset procent proti němu použilo, byla nepřiměřená, nízká a podlá, nedůstojná lidských bytostí 20. století. Vyslovil jsem svůj názor hlavně proto, že třeba příští rok si dosadíme namísto jména Pavel Pospíchal jméno (hypoteticky) Josef Novák.... Člověk se stává lepším přiznáním a poučením ze svým omylů, věřím. Nerad bych se znovu styděl.

Jiří Špiegl

12:59 PM  

Post a Comment

<< Home